Tuesday, 19 April 2011

SOLAT HAJAT BERSAMA PENEMAN PESAKIT HUSM


31 Mac 2011 - Pendedahan aktiviti kerohanian kepada staf dan juga kepada pesakit serta peneman pesakit merupakan sebahagian daripada aktiviti dalam merealisasikan konsep Hospital Mesra Ibadah di HUSM ini. Sehubungan dengan itu Unit Hal Ehwal Islam telah merancang untuk melaksanakan program solat hajat bersama peneman pesakit HUSM sebulan sekali bertempat di Surau HUSM.

Pendedahan ini adalah bertujuan untuk menyuntik kesedaran dan memberi semangat kepada mereka yang sedang diuji dengan ujian kesakitan bahawa setiap ujian dan kesembuhan itu datangnya daripada Allah.

“Dan apabila aku sakit, maka Dialah yang menyembuhkan penyakitku” (Surah Asy-Syu’araa’: 80)
Terapi solat dapat mendidik hati supaya bertaqwa kepada Allah SWT.

”Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” (Surah al-Baqarah: 45)

Sehubungan itu, Unit Hal Ehwal Islam HUSM merancang melaksanakan solat hajat bersama peneman pesakit HUSM dalam memberi pendedahan kerohanian kepada mereka akan kesembuhan merupakan Kudrat dan Iradat Allah.
Selain itu jamuan juga turut disediakan bagi meringankan beban peneman pesakit dan meraikan mereka dengan menghubungkan silaturahim antara peneman pesakit dengan warga HUSM umumnya; sebahagian peneman pesakit terpaksa menunggu waris atau ahli keluarga yang terlantar sakit sehingga berbulan-bulan lamanya. Di harapkan program sebegini dapat memberi manfaat bersama.

No comments:

Post a Comment